Saturday, August 21, 2010

Bulan Syaitan Dalam Di Lema (Ramadhan)

7 huruf sudah cukup menerangkan tentang satu bulan yang dijanjikan oleh Allah akan ganjaran yang berlipat kali ganda, R.A.M.A.D.H.A.N (Ramadhan).

bile kita sebut ttg Ramadhan, ape yg akan terlintas di benak kita ialah sejenis makhluk yg diciptakan oleh Allah, iaitu Syaitan...tp kenapa?? sbbnya, bulan inilah kaum yg direjam ini berada dalam dilema setelah 11 bulan khusyuk dan enjoy menghasut anak-anak Adam.

Sejak nabi Adam dibangkitkn, sejak Hawa diciptakan, syaitan tidak pernah berputus asa menghasut manusia sehingga kini, masakan tidak, pembuangan bayi makin berleluasa, kezaliman, pembunuhan, dan berbagai kerosakan dilakukan oleh manusia angkara hasutan syaitan, dan jangan kita lupa, kerana syaitan juga, nabi Adam dan Hawa dikeluarkan daripada syurga, seterusnya dihumban ke bumi.

Untuk menghiburkan hati pembaca yang setia, ana sertakan didalam post ini satu video yang ana rasa dapat mencuit hati anda, paling penting, pelakonnya ialah ana sendiri..hehe, video amatur yang dirakam pada malam pelancaran Ihya' Ramadhan di Kolej Universiti Insaniah, pentomen bertajuk 'Syaitan', selamat menonton...


Diharapkan video tersebut dapat memberikan iktibar kepada kita semua..

Di bulan ramadhan, pahala yg dijanjikan oleh Allah berlipat kali ganda, hamba yg merindui Rabbnya berpeluang merasai kenikmatan pahala yang akan dicurahkan keatasnya seperti air yg turun daripada langit tanpa henti.

Yang paling penting, Allah telah menganugerahi hambaNya satu malam yang diberi nama malam Laylatul-Qadar. Kenapa?? Bayangkan, siapa yang tidak mahu merebut pahala seribu malam, sedangkan amalan yang dilakukan hanya dalam satu malam sahaja?? Ibarat kita lakukan solat sunat dua rakaat pada malam laylatul-qadar, tetapi pahala yg diberikan oleh Allah adalah seperti kita melakukan solat sunat untuk seribu malam...bayangkan..!! Tapi ingat, hanya hambaNya yang ikhlas sahaja akan dapat mengecapinya...ikhlaskah kita?? Tepuklah dada, dan tanya Iman..

Tapi, masih ramai manusia yang tidak sedar akan semua ini, masih ramai manusia yang liat untuk berpuasa, masih ramai manusia yang berat tulangnya untuk ke masjid, masih ramai yang melayan tidurnya daripada bangun melakukan tahajjud, masih ramai manusia itu dan ini...kenapa?? sedangkan syaitan telah diikat, ditahan dan dikurung pada bulan ini..?? Jawapannya, syaitan telah tinggalkan kawannya didalam diri kita, iaitu NAFSU..

Terasa amat sedih bile memikirkan, masih ada segelintir manusia yang liat untuk bangun sahur, mereka lebih suka melayan mimpi daripada bangun dan bersahur. sedangkan mereka lupa bahawa sahur itu sangatlah mudah, cukup sekadar dengan meminum seteguk air. mereka juga lupa bahawa ada keberkatan disebalik sahur sebagaimana hadis Rasulullah "Bersahurlah, sesungguhnya pada sahur itu ada keberkatan." (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Banyak perkara yang boleh dibincangkan tentang bulan ramadhan, antaranya tentang keberkatan sahur, kepentingan berbuka, faedah berpuasa, tarawikh, dan bnyk lg. Namun, jika hendak dikupas tentang semua perkara, nescaya ruang blog ini dipenuhi dengan post-post tersebut. Jd ana disini cuma ingin menghighlightkan perkara-perkara penting sahaja. Yang mana, ana merasakan muslimin dan muslimat sudah tahu tentang perkara tersebut, cuma kadang-kadang kita alpa dan lupa, jd ana cuma mengingati diri sendiri selain mengingati sahabat sekalian. ~Wallahu'alam~

No comments:

Post a Comment