Saturday, August 21, 2010

PohoN Lah KeMaaFaN....!!

Jikalau perayaan Thankgiving merupakan perayaan di mana keluarga di Eropah berkumpul dan mendekati antara satu sama lain, maka ketahuilah bahawa Perayaan Aidil Fitri merupakan perayaan untuk seluruh umat Islam menyambut kemenangan setelah sebulan mereka mengharungi dugaan dalam berpuasa.

Bagaimana pula dengan persiapan raya?? Sedar atau tidak, ape yang saya katakan iaitu muslimin dan muslimat sekarang menyambut lebaran dalam keadaan membazir adalah satu fakta kerana kebanyakan daripada kita sememangnya membazir. Sedarlah wahai sahabat sekalian bahawa membazir itu amalan syaitan. Inginkah kita bersahabat dengan mereka? Seperti yang saya ketengahkan dalam post sebelum ini, syaitan mmg terlalu dekat dengan kita dan menunggu masa untuk menghasut kita, x kira masa dan tempat, malahan mereka mengambil kesempatan dilebaran ini, tatkala mereka bebas daripada belenggu ramadhan untuk menghasut kita. Bagaimana?? Senang je..dengan menghasut kita supaya membazir, masakan tidak, semua mahu baru..langsir baru, sofa baru, katil baru, kereta baru..bini baru?? Wallahu'alam...hehe

Bermula pada pagi AidilFitri, seluruh umat Islam sejagat akan bangun dan tidak sabar ingin mencuba baju baru yang dibeli. Setiap ibu bapa pasti akan sayu melihat anak-anak mereka melompat kegembiraan ketika saat anak-anak mereka mencuba baju baru yang dibelikan oleh mereka. Sebab itulah, wahai sahabat-sahabat sekalian, jasa ibunda dan ayahanda mu sangat besar dalam dirimu sekalian. Jangan sesekali kita menyakiti mereka kerana mereka tidak pernah terlintas walau sekali untuk menyakiti kita. Maka terbuktilah kebenaran Islam, tatkala pada pagi AidilFitri yang indah ini, kita dianjurkan untuk saling memohon kemaafan, jesteru itu, rebutlah peluang ini untuk memetik keharuman kemaafan daripada ibu dan bapa kita sekalian.

Banyak amalan sunat yang dituntut kepada kita untuk melakukannya pada hari lebaran. Malahan ana begitu pasti bahawa ramai yang sudah mengetahuinya, tapi apa salahnya jikalau ana ambil peluang ini untuk mengulanginya kerana kita cuma manusia biasa, selalu lupa..
Antara perkara sunat tersebut ialah :

1. Mandi sunat Hari Raya sebelum mengerjakan Solat sunat Hari Raya.

2. Memakai pakaian baru di hari lebaran

3. Makan terlebih dahulu sebelum pergi solat sunat Hari Raya

4. Memperbanyakkan takbir dan zikir

5. Memberi sedekah kepada yang sangat memerlukan

6. Menghidupkan amalan ziarah menziarahi

7. Memohon kemaafan dan memberi kemaafan

8. Mendoakan kebaikan antara satu sama lain

Lantas dikesempatan ini, ana cuma insan yang lemah dan dhai'f, menghulurkan tangan memohon kemaafan agar segala kotoran dosa yang selama ini terpalit dimuka ana, dapat dibersihkan dengan mengalirnya sungai kemaafan daripada sahabat-sahabat sekalian.No comments:

Post a Comment